Önemli Kilometre Taşları

Burada, aşamalar halinde yavru köpeğinizin gelişimini ve büyümesinin önemli evrelerinde sizi nelerin beklediğini görebilirsiniz.

Yavru köpeğin gelişimi: Doğumdan ergenliğe

Bilimsel araştırmalar, büyüme dönemindeki yavru köpeklerin yetişkin köpeklere göre farklı beslenme gereksinimleri olduğunu kanıtlamaktadır. Yavru köpeğinize uzun ve sağlıklı bir yaşam için en doğru ve en iyi başlangıcı sağlamak için, ona büyüme dönemi boyunca özel olarak yavru köpekler için tasarlanmış bir beslenme sunmanız önemlidir. Daha küçük ırk yavru köpeklerin büyük ırkl yavruara kıyasla çok daha hızlı olgunlaşması nedeniyle, bu dönemin süresi köpeğin yetişkinlikteki büyüklüğüne bağlı olacaktır.

Erken sosyalleşme ile birlikte eğitim deneyimleri, yavru köpekler üzerinde olumlu ve uzun süreli bir etki bırakır. Ayrıca yavrunun iyi huylu bir yetişkin köpek olarak gelişmesine yardımcı olur. Yavru köpeklerin gelişimi beş farklı evreye ayrılabilir:

Bir evre konusunda daha fazla bilgi için burayı tıklayınız.

  • 1 - Yenidoğan Dönemi
  • 2 - Geçiş Dönemi
  • 3 - Sosyalleşme Dönemi
  • 4 - Gençlik Dönemi
  • 5 - Ergenlik ve bu gelişim dönemlerini yetişkinlik takip eder.
Bu gelişim dönemlerini yetişkinlik takip eder.

Yenidoğan Dönemi

Doğum - 2 haftalık

"Bu dönemde yavru köpekler savunmasızdır ve yaşamları tamamen annelerine bağlıdır.

Bu evrede yavru köpekler zamanlarının çoğunu uyuyarak ya da beslenerek geçirir. Doğduklarında yavru köpeklerin kulakları ve gözleri kapalıdır; ancak dokunma ve kokuya karşı duyarlıdır. Gözleri yaklaşık olarak 10-14 günlükken açılır; ancak yavru köpekler geçiş dönemine (2 ila 3 haftalık yaş) kadar ışığa ve hareketli uyaranlara tepki vermez.

Yenidoğan dönemindeki yavru köpeklerin hareketi sınırlıdır ve yalnızca yavaşça sürünebilirler. Henüz ayakta duramaz ve vücutlarının ağırlığını destekleyemezler.

Bu dönemde bir yavru köpek sürekli olarak annesini arayacaktır. Annesinden ayrılırsa, yavru köpek onu bulmak amacıyla sesler çıkarmaya ve başını iki yana çevirerek sürünmeye başlayacaktır. Bu evrede yavru köpeklerin vücut sıcaklıklarını düzenleme yetenekleri düşüktür ve vücut sıcaklıkları annelerine ve kardeşlerine bağlıdır.

Yavru köpekler yenidoğan döneminde yalnızca annelerinin sütünü emerek beslenebilir. İdrara çıkma ve dışkılama, annenin genital bölgeyi yalaması yoluyla uyarılır ve anne herhangi bir atık ürününü yiyerek yuva bölgesini temiz tutar.

İlk 2 haftalık yaş döneminde yavru köpeklere kısa süreli elle dokunuşların yaşamlarının daha sonraki dönemlerinde davranışları açısından yararlı olduğu gösterilmiştir.

Doğumdan hemen sonra yavru köpeğiniz ileriye doğru sürünebilir, ancak gözleri ve kulakları kapalıdır. 24 saate kadar yenidoğan hastalıklarından korunmasına yardımcı olan antikorları ve bağışıklık için gereken diğer maddeleri sağlaması nedeniyle, yavru köpeklerin doğumdan sonraki ilk 24 saat içinde anne sütündeki kolostrumu (ağız sütü) alması gereklidir.

2 haftalık dönemde yavru köpeğinizin gözleri ve kulakları açılmaya başlar, ancak başlangıçta görme ve işitme duyuları yetersiz olabilir. Yavru köpeğiniz parazitlere karşı hassastır ve dolayısıyla bu dönemde ilk iç parazit tedavisinin uygulanması gereklidir."

Geçiş Dönemi

2-3 haftalık yaş

Bu hızlı bir değişiklik dönemidir ve yavru köpeğinizin, hırlayarak ve kuyruğunu sallayarak ilk sosyal tepkilerinin ortaya çıkması gibi bazı yetişkin özelliklerini göstermeye başladığını fark edeceksiniz; gözleri açılmaya başladığından ışığa ve harekete tepki verecek ve duyma yeteneğinin gelişmesiyle sese tepki vermeye başlayacaktır. Ayrıca kardeşleriyle kavga oyunları oynamaya da başlayacaktır.

Yavru köpekler, yarı katı mamalara ilgi göstermeye bu dönemde başlar (ancak annesinin sütünü emmeye de devam eder). Artık bir kaptan su içebilirler. Yavru köpeklerin idrara çıkma ve dışkılamalarının düzenli olarak uyarılması gerektiğinden, doğumdan itibaren yavrunun genital bölgesi anne tarafından yalanır. Bu yaştaki yavru köpekler yuvadan uzaklaşarak tuvaletini kendi başına yapmaya başladığından, artık annenin bunu yapması gerekli değildir.

Sosyalleşme Dönemi

3-12 haftalık yaş

Bu, muhtemelen yavru köpeğinizin yaşamını en fazla etkileyen dönemdir ve bu dönemde öğrendiklerinin çoğu yaşamı boyunca devam edebilir. Bu süre boyunca yavru köpekler sosyal becerilerini geliştirir ve çevrelerini tanırlar. Söz konusu dönemin son evrelerinde, kısa sürelerde yalnız kalma, veteriner hekim ziyareti ve otomobil yolculuğu da dahil olmak üzere, yaşamının daha sonraki döneminde karşı karşıya kalabileceği insanlar, objeler ve durumların çoğuyla karşılaşması gereklidir.

Yavru köpek

3 haftalık olduğunda yüksek seslere karşı irkilme tepkisi göstermeye başlar; ayakta durmaya ve yürümeye çalışırken, ilk havlama denemelerini de yapabilirler.

İnsanlarda olduğu gibi köpeklerin de iki grup dişi vardır; ilk diş grubu sıklıkla 'süt dişi' olarak da tanımlanan 'geçici dişlerdir' ve bu yaşta geçici dişleri çıkmaya başlar.

6-9 haftalık yaş

6 haftalık olduğunda, yavru köpeğinizin ilk aşısının zamanı gelmiştir. (İkinci aşı bundan iki ila dört hafta sonra uygulanacaktır)

6-8 haftalık olduğunda, yavru köpeğiniz anne sütünü tamamen bırakacak ve günde dört ya da beş küçük öğünün tadını çıkaracaktır.

6-9 haftalık yaşta yavru köpekler çoğunlukla yeni evlerine gitmek için anneleri ve kardeşlerinden ayrılır. Yapılan aşılar ve kurtlara karşı uygulanan tedaviler konusunda yetiştirici ile konuşmalısınız. Yavru köpeğinizi götürmeden önce aşı uygulamaları, yavru köpek dernekleri ve kısırlaştırma konusunda bir veteriner hekimle konuşmanız da iyi bir fikir olacaktır. Yavru köpeğinizin sosyalleşmeye en fazla yanıt verdiği dönem olması nedeniyle, bu dönem önemli bir geçiş dönemidir ve dolayısıyla yaşamının daha sonraki dönemi için tüm önemli sosyal becerileri geliştirmesi açısından çok çeşitli durumlar, insanlar, sesler ve ortamlarla karşılaşarak deneyim kazanması iyi bir fikir olacaktır. Kucağınızda taşımanız ve başka köpeklerin bulunduğu alanlarda serbest bırakmamanız koşuluyla, aşıları tamamlanmadan önce de dışarıya çıkarabilirsiniz.

8-12 haftalık yaş

Artık yavru köpeğinizin bir gündeki öğün sayısını üçe düşürebilirsiniz. Bu dönem aynı zamanda yavru köpeğin ikinci aşı dönemidir; bu aşının uygulanmasını takriben, yavru köpeğinizin güvenle açık alanlara çıkması ve başka köpeklerle tanışması için kaç gün beklemeniz gerektiğini veteriner hekiminize danışmanız önemlidir.

Gençlik Dönemi

12 haftalık yaş - ergenlik arası

Zamanla yavru köpeğiniz gençlik öncesi döneme ulaşır ve önemli değişikliklerin çoğu bu dönemde gerçekleşir. Bu dönemde duyu organlarının tümü tamamnen gelişecek ve büyüme hızı yavaşlayacaktır.

Bununla birlikte gençlik dönemi yetişkinliğe kadar devam eder ve dolayısıyla yetişkin döneme kadar yavru köpek mamasına devam etmeleri gerekecektir. Bu dönem bir yıldan (küçük ırklar) büyük ve dev ırklar için 18-24 aya kadar varan bir süre boyunca devam edebilir. Bu süre zarfında yavru köpeğiniz yine büyüyecek ve farkına varamayacağınız fizyolojik değişiklikler gerçekleşecektir.

Altı aylık yaşta yavru köpeklerin yetişkinlere benzer motor becerileri vardır; ancak bu durum her bir köpeğe ve ortama göre değişkenlik gösterebilir. Yaklaşık yedi aylık olduğunda, süt dişlerinin yerini kalıcı dişler alacaktır.

Yavru köpeğinizin sosyalleşmesini sağlamanız ve bir eğitim programına bu dönemde başlamanız gerekebilir. Yavru köpeklerin dikkat süreleri oldukça kısadır ve kolayca heyecanlanabilirler; dolayısıyla eğitim kısa süreli, sürekli ve eğlenceli olmalıdır.

Cinsel olgunluk dişilerde ilk kızgınlık sezon itibariyle belirginleşir ve köpeklerde ilk çiftleşme gerçekleşebilir. Bu durum yaklaşık olarak altı ila yedinci aylarda ortaya çıkar; ancak erkekler, bundan daha da önce dişilere karşı cinsel anlamda ilgi gösterebilir.

Ancak cinsel açıdan olgunluğa eriştiklerinde dahi, bu evrede hala yetişkin köpek olarak kabul edilmezler. Bu yaşlar, veteriner hekiminizle kısırlaştırma konusunu görüşmeniz için iyi bir dönemdir.

Ergenlik

Yavru köpekler çok hızlı olgunlaşır ve ırk ne kadar küçükse, olgunluğa da bir o kadar hızlı ulaşır. Küçük ırklarda ergenlik 5 ay gibi erken bir dönemde başlayabilir. Daha büyük ırklarda ise ergenlik 9 ya da 10 aylık gibi daha geç dönemde başlar ve dev ırklar 12-18 aylık oluncaya kadar ergenlik dönemine girmeyebilir.

Yavru köpeğinizin ırk büyüklüğüne bağlı olarak, ergenlik birkaç ay ile bir yıl arasında değişen bir süreyi kapsayacaktır. (Köpekler olgunluğa ulaştıktan sonra yaşlanma hızları yavaşlar. "Yedi yıl" efsanesine karşın, olgun köpekler, her insan yılı için yaklaşık dört köpek yılı hızda yaşlanır.)

Köpeğinizdeki ergenliği tanımak

Köpeğinizin ergenlik döneminde olduğunu anlama. Köpeğiniz ergenlik dönemine ulaştığında, aşağıdaki davranışların bazılarını ya da tamamını görebilirsiniz:

  • saldırganlık
  • enerji fazlası
  • çok kısa dikkat süresi
  • yetersiz sosyalleşme
  • itaatsizlik
  • amaçsızca dolaşma
  • çiş yapma (erkekler) ve
  • Sürekli üste çıkma davranışı.
Yavru köpeğinizin ergenlik dönemiyle başa çıkma

Yavru köpeğinizin eğitimi için katlandığınız tüm süreçten sonra, köpeğinizin ergenliği zorlayıcı bir dönem olabilir.

İçgüdüleri köpeğinize dışarıya çıkıp dolaşmasını, gösteriş yapmasını, her yere kokusunu bırakmasını ve rekabetin üstesinden gelmesini söyler. Burada karşılaşacağınız zorluk, diğer köpeklerle ve sahipleriyle rahatsız edici pek çok olaya karışmadan köpeğinize biraz alan yaratmaktır.

Dövüş ritüeli

Ergen köpekler birbirine meydan okuduğunda, bir boğuşma yaşanması neredeyse kaçınılmazdır; ancak bunun yaralanmayla sonuçlanması pek olası değildir. Köpeklerden biri kendi 'üstünlüğünü' kanıtladığında, kavga girişimleri çoğunlukla birkaç saniye içinde biter. Ve ergenliğin bir yönü de kuralları öğrenmektir. Bu yüzden ergen köpeğinizi diğer köpeklerden ayırmamalısınız- bu durumda sinirli ve sosyal ilişkileri zayıf bir köpek olarak büyüyecektir. (Uygun şekilde sosyalleşen yavru köpekler, yaralanmaya sebep olmayan "oyun ısırmaları" ile birbirini ısıracaktır – ancak köpeğiniz oyun sırasında yaralıyorsa, özel bir "ısırmayı engelleme" eğitimi almaları gerekecektir.)

Eğitimin yoğunlaştırılması

Bu dönemde, köpeğinize uyguladığınız eğitimin her yönü üzerinde çalışmaya devam etmeniz gereklidir: bir yandan fazla enerjisini atmasını sağlarken, bir yandan kendine olan güvenini güçlendirmek için onu bol bol takdir etmeli ve ödüllendirmelisiniz. Sakın unutmayın - ergenlik dönemi sonsuza kadar devam etmeyecek.

BU DÖNEMLERİ YETİŞKİNLİK TAKİP EDECEKTİR
Pedigree® Pedigree®